В Стара Загора прокурори изнесоха открит урок пред осмокласници

Магистратите Десислава Калайджиева, Евгения Иванова и Даниел Пеев представиха пред осмокласниците темите „Участие на децата в съдебния процес“, „Децата – пострадали и извършители на престъпления“ и „Дейността на прокуратурата“.

 18.01.2024 15:45
В Стара Загора прокурори изнесоха открит урок пред осмокласници

Прокурори от Районна прокуратура – Стара Загора изнесоха открит урок пред ученици от Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ в гр. Стара Загора в рамките на Образователната програма на Висшия съдебен съвет - „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Магистратите Десислава Калайджиева, Евгения Иванова и Даниел Пеев представиха пред осмокласниците темите „Участие на децата в съдебния процес“, „Децата – пострадали и извършители на престъпления“ и „Дейността на прокуратурата“.

В рамките на проведената среща те говориха за професията на магистрата, основните аспекти на провеждане на разпит на пострадали деца, непълнолетните като извършители на престъпления, техните права и задълженията в контекста на актуалната тема за детското насилие. На достъпен за учениците език беше разяснено, че наказанията се налагат за престъпления, за да се поправят и превъзпитат извършителите. Магистратите говориха за видовете наказания, тяхното изпълнение и какви са последиците след осъждане.

Прокурорите представиха и случаи от практиката по дела и преписки с участието на непълнолетни пострадали и извършители на престъпления.
Особен интерес предизвика представяния в рамките на срещата дискусионен модул, относно различните видове насилие към децата, онагледяващ в основна степен актуалната тематика, свързана с домашното насилие, проявата на такова в училище и в социалните мрежи. Учениците взеха активно участие, като задаваха въпроси, споделиха личен опит и изразиха мнения.

В края на срещата учениците получиха удостоверения за проведеното обучение, както и образователно – информационни материали, предоставени от Висшия съдебен съвет.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | Стара | Загора | насилие | престъпления | пострадали | рамките | извършители | представиха

Слънчева сряда
28.02.2024 09:30

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори