Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата организира РЗИ Стара Загора

В рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021 – 2025 г. ще се проведе Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата.

 02.12.2023 13:41
Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата организира РЗИ Стара Загора

От 4 до 8 декември ще се проведе Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата, информират от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

В рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021 – 2025 г. ще се проведе Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

От 4 до 8 декември 2023 г. са планирани следните дейности:

Всеки желаещ ще има възможност в Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора (СБАЛПФЗ) от 7:30 до 13:30 часа да си направи проба Манту. Това е основният скринингов тест за откриване на туберкулоза.

Съвместно със Сдружение „Свят без граници“ РЗИ – Стара Загора ще организира извършване на проверка за туберкулиновата чувствителност сред ромското население.

На 6 декември продължава инициативата за проверка на туберкулинова чувствителност на желаещи лица от Затвора в Стара Загора – общежитие в с. Черна гора, която ще се проведе съвместно със Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) и РЗИ – Стара Загора.

В кабинет КАБКИС 10 към РЗИ – Стара Загора от 4 до 8 декември ще се извършва скрининг за риска от туберкулоза на всички клиенти на кабинета, чрез попълване на анкети и консултации. При съмнение за наличие на заболяването, те ще се насочват за консултация към лекар специалист за извършване на допълнителни изследвания. При откриване на случаи на туберкулоза, своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, с цел прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери достъп | седмица | борба | врати | проведе | отношение | даде | отворените | туберкулозата | възможност

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори