Област Стара Загора е на 8-ма позиция по показател равнище на безработица

Към 31 юли броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда от област Стара Загора е 10 536, отчетено е намаление от 440 души спрямо предходния месец.

 26.08.2020 11:51
Област Стара Загора е на 8-ма позиция по показател равнище на безработица

Област Стара Загора е на 8-ма позиция по показателя равнище на беработица сред 28-те области в страната, отчете на пресконференция директорът на Бюрото по труда Любен Георгиев.

През миналия месец равнището на безработица е 7,1% за областта и намалява с 0,3% спрямо юни.

Към 31 юли броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда от област Стара Загора е 10 536, отчетено е намаление от 440 души спрямо предходния месец, съобщи още Георгиев.

През юли в област Стара Загора на работа са постъпили 1016 лица. 271 - са с работническа специалност, 332 са от групата на специалистите, а 413 са без квалификация.

33,5% от новорегистрираните безработни през миналия месец са отсектор "Индустрия", а 33,2% от сектор "Услуги", показват още данните.

С най-голям дял на хората без работа са лицата над 55 години, а с най-нисък - младежите до 19.

През месец юли стартира националната информационна кампания на Агенцията по заетостта за стартиралите 3 мерки в отговор на пандемията "Новите мерки по Ваша мярка", напомни Георгиев.

Целта е бърза и оперативна подкрепа на бизнеса в условията на ограничения, наложине с въведената извънредна обстановка по повод разпространението на COVID-19.

Проектът "Заетост за теб", например, цели да се предостави подкрепа за реинтеграция  в заетост на безработните лица, останали без работа вследствие от възникналата пандемия и разпространението на коронавируса. Предоставя се подкрепа за наемане на безработни лица на пълно или непълно работно време - най-малко на 4 часа за период до 3 месеца. С цел гарантиране на устойчивост, работодателят е длъжен да запази заетостта на 75% от подкрепяните лица за периода, равен на периода на субсидираната заетост.

Приоритетно се подпомагат работодатели в сферите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туристическа агентска и операторска дейност" и др. Продължава подкрепата по мярката, позната повече като 60/40, която от 15 юли стартиран с нов дизайн.

Целта е в период до 3 месеца  - от първи юли до 30 септември, на работодатели от почти всички сектори на икономиката да се предоставят средства в размер на 60% от осигурителния доход на техните работници и служители през май.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | директор | равнище | Бюро по труда | Любен Георгиев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори