Борис Тасков ще участва в Международен конкурс на името на Камен Чанев

В журито на конкурса ще бъде и Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора.

 03.08.2022 10:58
Борис Тасков ще участва в Международен конкурс на името на Камен Чанев

Борис Тасков, солист на Държавна опера-Стара Загора е определен чрез кастинг да участва  в Първия международен конкурс за млади оперни певци , посветен на паметта на обичания тенор Камен Чанев и организиран от Фондацията на негово име и Опера Пловдив в рамките на оперния фестивал OPERA OPEN .

В журито на конкурса ще бъде и Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора.

Селектираните за участие 28 млади артисти /от 40 кандидатствали/ са от Китай, Монголия, Южна Корея, Аржентина, Румъния, Русия, Иран, Сърбия, Турция, Северна Македония и България.  Лауреатите ще участват в Гала вечер с Оркестъра на Опера Пловдив на 26 август на Античния театър и ще имат честта да бъдат дирижирани от световния артист Хосе Кура. Концертът е със специалното участие на примата Красимира Стоянова, Kammersängerin във Виенската държавна опера и член на международното жури на конкурса.

Конкурсът "Гласът на Камен" е създаден с мисията да продължи живота на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство. Това е възможност за младите артисти от цял свят да пренесат посланието за пълна отдаденост и честност към изкуството на един изключителен тенор, част от най-стойностната история на световната опера.

Първото издание на конкурса "Гласът на Камен" е част от програма "Наследство II" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се осъществява със съдействието на Фондация "Камен Чанев", която също предоставя награди за отличените певци.
Определени са три награди, като журито не е длъжно да присъди и трите. Има и специални отличия – от Красимира Стоянова, от Община Пловдив, от оперите в Пловдив и в Стара Загора – договори за участие в оперна продукция. Ще има и още една специална награда – на публиката, която е наречена "Артистът и Пловдив".
Конкурсът ще се проведе в два професионални тура пред международно жури и 3-ти тур с фокус личното послание на артиста, в който участниците се оценяват от публиката. В конкурса участват млади оперни певци – тенори, български и чуждестранни граждани на възраст между 22 години /навършени/ и 37 години.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Пловдив | Участие | държавна | опера | млади | конкурса | Камен | певци

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Николай 06.08.2022 19:18

По информация от theatre.art.bg: Борис Тасков Boris Taskov Дата на раждане: 26.09.1983 А в статията пише до 37 години...?


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори