„Завод” е спектакъл за всеки, който търси смисъла

Сценографията на Марина Янева е модерна и завладяваща, а музиката на Милен Апостолов подсилва внушенията на представлението. Особено ефектна е хореографията на Явор Кунчев, която седмината актьори на сцената виртуозно представят. Консултанти на „Завод“ са Веселка Кунчева и Ина Божидарова.

 27.01.2023 15:33
„Завод” е спектакъл за всеки, който търси смисъла

Тази вечер е премиерата на най-новия спектакъл за възрастни на Кукления театър по стихове на Никола Вапцаров „Завод“. Идеята и драматургията са на Полина Христова, която прави дебют като режисьор на сцената в Стара Загора.  В  спектакъла е водена от вярата на Вапцаров, че всеки човек има право да бъде щастлив и че всеки човек е важен.

Сценографията на Марина Янева е модерна и завладяваща, а музиката на Милен Апостолов подсилва внушенията на представлението. Особено ефектна е хореографията на Явор Кунчев, която седмината актьори на сцената виртуозно представят. Консултанти на „Завод“ са Веселка Кунчева и Ина Божидарова. За да се потопи в атмосферата, целият екип посещава металургичен завод в Стара Загора.  Казват, че са си взели от там много от похватите, които виждаме на сцената. В  мрачния,  металургичен цех на "Завод" има място и за вяра, копнеж и  любов.

Според директора на театъра Дарин Петков, такива продукти се създават в Кукления театър в Стара Загора, защото истински вълнуват зрителя. "Има някаква болка вътре в нас, която искаме непременно да споделим тук и сега. По различен начин реагираме и понасяме болката на реалността, но всички я живеем заедно и затова такива теми идват естествено на сцената при нас", добавя Петков.

Идеята на режисьора Полина Христова идва преди няколко години, водена от убеждението, че Вапцаров е един от най-големите български поети.

Никой от екипа не е разглеждал Вапцаров извън поезията му. В този спектакъл няма да откриете грам идеология, нито щрихи на конкретна епоха. Ще видите неистовия стремеж за свобода и вяра на малкия човек, на този, от когото нищо не зависи  и в това, което  го превръща ЗАВОД.  Спектакъл за важността на всеки един човек – на мислите, мечтите и копнежите му. На онзи, който търси все още смисъл в присъствието си на Земята. На онзи, който под саждите и маслата от машините е скрил дълбоко в себе си вярата, смелостта и надеждата.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | театър | сцената | завод | Вяра | човек | спектакъл | Вапцаров | кукления

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори