Библиотека показва ценни издания на българската конституция, предоставени от зам.-кмета на Община Стара Загора Павлина Делчева

"Събрах всички изменения на тази конституция и новите, приети след 1944 година. Една малка част от личната си колекция предоставих на библиотеката и на всички граждани, които могат да се докоснат до това късче история, за да си припомним всички какво е държава и какво е право", сподели пред stz24.com зам.-кметът.

 16.04.2024 13:00
Библиотека показва ценни издания на българската конституция, предоставени от зам.-кмета на Община Стара Загора Павлина Делчева

Първото печатно издание на Търновската конституция, отпечатано в печатницата на Любен Каравелов с дата 16 април 1879 година, може да бъде разгледано в РБ "Захарий Княжески" в Стара Загора. То е предоставено от зам.-кмета на Община Стара Загора Павлина Делчева.

"Събрах всички изменения на тази конституция и новите, приети след 1944 година. Една малка част от личната си колекция предоставих на библиотеката и на всички граждани, които могат да се докоснат до това късче история, за да си припомним какво е държава и какво е право", сподели пред stz24.com зам.-кметът.

Изданията са купувани основно от антикварни магазини. 

Показани са оригиналните текстове на четирите конституции на Третата българска държава – Търновската от 1879 г., измененията й от 1893 г. и 1911 г., основните закони, приети през 1947 и 1971 година, както и съвременната ни конституция - от 1991 г.

Изложбата в библиотеката е по повод днешния 16 април -  Ден на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Стара | Загора | България | Община | Захарий | Княжески | конституция | Павлина | юристите

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори