Първата българска постановка по персийския епос „Шах-наме” гостува на 13 декември в Стара Загора

Премиерата на спектакъла преди три години е посветена на 1010 години от създаването на епоса „Шах-наме“, който е в списъка на ЮНЕСКО за „Шедьоври в нематериалното наследства на човечеството“.

 04.12.2023 19:23
 Първата българска постановка по персийския епос „Шах-наме” гостува на 13 декември в Стара Загора

Спектакълът „Шахнаме: Сказание за Зал“ по едноименния персийски епос от Фердоуси, известен като „Книга на царете”, гостува на 13 декември на сцената на Културен център Стара Загора. Постановката е създадена от Елена Панайотова, театрален режисьор и продуцент с множество награди на над 40 драматични, куклени и оперни спектакли. Тя е доктор по театрални изкуства, дългогодишен преподавател по театър в университети в Холандия и България. Тази година за спектакъла „Сън в лятна нощ“ от Шекспир в Драматичен театър „Гео Милев” Стара Загора получи награда „Златен кукерикон“, а за режисурата на спектакъла „Шахнаме: Сказание за Зал“ е номинирана от Столична Община за изключителни постижения в изкуството.

Премиерата на спектакъла преди три години е посветена на 1010 години от създаването на епоса „Шах-наме“, който е в списъка на ЮНЕСКО за „Шедьоври в нематериалното наследства на човечеството“. Текстът е писан в продължение на 35 години, разказвайки в стихове доислямската история на древен Иран, за което Фердоуси е наричан „персийския Шекспир“.

Композиторът Николай Иванов получи награди АСКЕЕР 2022 и ИКАР 2022 за авторската музика, която преплита уникални източни мотиви със живото изпълнението на Марина Великова на различни традиционни и класически инструменти. Юлиян Табаков получи номинация АСКЕЕР 2022 за великолепните си костюми.

Спектакълът има няколко международни фестивални участия, включително гала откриване на 40-тия Международен Театрален Фестивал „Фаджр” в Техеран.

В представлението участват различни поколения известни артисти от столични театри и сериали: Добрин Досев, Велислав Павлов, Жана Рашева, Севар Иванов, Васил Ряхов, Ралица Стоянова, Росен Михайлов, както и алумни и студенти от НБУ.

Спектакълът разказва историята на принц Зал, който отхвърлен от баща си, отгледан от митична птица, по-късно реабилитиран като владетел се влюбва в индийска принцеса. Двамата влюбени са изправени пред редица предизвикателства, за да запазят любовта си преодолявайки политическите препятствия. Спектакълът повдига въпроси, актуални и днес: за любовта, човечността, истината, както и за достойнството, властта и отговорността да управляваш. Една от най-красивите любовни истории от древен Иран.

„Древността се отдалечава все повече от днешното време и умовете ни. Има опасност да изгубим ключа да разбираме нейните текстове. А те съдържат общочовешки послания и познания за нашата природа и устройството на света. Спектакълът „Шахнаме: Сказание за Зал“ разказва за обществени и политически ситуации, които са актуални и повтарящи се и до днес. И тези древни истории всъщност съдържат решения на всички съвременни проблеми, стига да имаме сетивата да ги различим", споделя режисьорката Елена Панайотова.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери години | Стара | Загора | спектакъла | получи | 2022 | Спектакълът | Сказание | Шахнаме | наме

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори