В Стара Загора представиха книга за легендарната личност Теофано Попова

"Теофано Попова е родена на днешната дата 20 март, преди 158 години. Животът и е изпълнен с премеждия и дейност, насочена към подпомагане на бедните, страдащите деца и възрастните хора в Стара Загора. Тя е учителката, дарителката, общественик, майка на сираците в Стара Згаора от първата половина на 20 век", така откри срещата Райна Антонова от името на домакините от Регионалния исторически музей.

 20.03.2024 19:10
В Стара Загора представиха книга за легендарната личност Теофано Попова

В Регионалния исторически музей бе представена книгата на д.п.н. Стоянка Коева "Теофано Попова. Обществено-педагогически поглед към живота и делото на легендарната народна учителка". Авторът проучва делото и живота на учителката в продължение на 10 години.

"Теофано Попова е родена на днешната дата 20 март, преди 158 години. Животът и е изпълнен с премеждия и дейност, насочена към подпомагане на бедните, страдащите деца и възрастните хора в Стара Загора. Тя е учителката, дарителката, общественик, майка на сираците в Стара Згаора от първата половина на 20 век", така откри срещата Райна Антонова от името на домакините от Регионалния исторически музей.

Развълнуваната авторка пък обясни, че се е насочила към книга за Теофано Попова, за да изпълни завета на свой преподавател, който й поръчал да намери време, за да проучи живота и дейността на старозагорската общественичка. Самата Стоянка Коева е доктор на педагогическите науки. Завършва педагогическото училище в Стара Загора. През 1967 г. завършва специалност Педагогика в СУ “Св. Климент Охрисдки”. Изследванията и публикациите ѝ в са в областта на професионалното усъвършенстване на учителите, възпитанието на учениците, историята на българското образование, приемственост на поколенията.

Личната и професионална история на Теофано Попова е изключително интересна.

"На пет години е ученичка. От малка е имала жажда за знание. Самообразованието и самоусъвършенстването са нейни принципи. Възхищавала се от учителите и тяхната педагогическа дейност, помагала е на по-слабите ученици, а на 14 години във Второ основно училище нейната учителка и директорка Анастасия Тошева казала: от това дете става учителка", започва разказа си за легендарната личност авторката.

Тя създава първия в България най-голям дом за сираци и дом за старци, който е в Стара Загора.

файтона обикаля старозагорските села и ги води в дома. Най-мъничките ги е къпела в къщата си и ги е настанявала в дома. Възхитена съм от цялата нейна стратегия, теория и практика при работата й. На всички деца дава професия, тук упражнява теорията си за учебно-възпитателна дейност и подготовка на децата за реалния живот.  Написала е 15 книги, 40 отчети за всяка година при работата с децата. Дава определение какво означава системен подход, управление на възпитанието, говори за обществена педагогика, цялата й система е плод на нейното дълбоко познаване на потребностите на обществото и нейната мисия да помогне на децата. Тя създаде система на благотворителната дейност", разказа още Стоянка Коева.

По нейна инициатива през 1899 г. в Стара Загора се учредява благотворително дружество „Добрий Самарянин“. То поддържа сиропиталище, старопиталище и подпомага материално и морално социално слаби хора. Най-големият дарител на дружеството е  Теофано Попова, която след смъртта на втория си син Васил Попов, завещава семейния чифлик в с. Малко Кадиево, Старозагорско, оценяван на стойност 2 млн. лв. Имотът се управлява от настоятелство (ефория). Земите на чифлика осигуряват хранителни продукти и парични постъпления за издръжката на двата дома.

На представянето на книгата присъстваха четирима от възпитаниците на Дома в Стара Загора. "Ако не беше този дом, тъй като ние сме сираци, нямаше как да постигнем това, което сме днес. Там получихме обич, грижи, внимание, обучение", разказа един от бивите възпитаници. Друг пък прочете стихотворение, посветено на Теофано Попова.

Стоянка Коева допълни още, че е събирала данни, факти и материали за книгата си от различни източници. Сред тях са Регионалният исторически музей в Стара Загора, РБ "Захарий Княжески", Държавният архив в Стара Загора. Ново предизвикателство ще е още една книга, но този път за живота на възпитаниците на Дома "Теофано Попова". 

"Искам да покажа как под стряхата на този дом и на тази жена всички са успели да се реализират в живота и да бъдат добри хора", посочи авторката.

Автор: Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | книга | Попова | представиха | Теофано | за легендарната личност | Теофано Попова | Стоянка Коева

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори