Разноцветни балони полетяха в Стара Загора в подкрепа на хората с редки болести

Тази сутрин, в църквата "Св. Николай" бе отслужен молебен за здраве. След това бе открита специална пейка с послание, която е монтирана в градинката на "Пингвините". Идеята за пейката е на д-р Рени Колева и д-р Диана Девлова, съвместно с Националния алианс на хората с редки болести и Община Стара Загора.

 29.02.2024 12:24
Разноцветни балони полетяха в Стара Загора в подкрепа на хората с редки болести

Стара Загора се включи с редица инициативи в отбелязване на днешния Международен ден на редките болести.

Тази сутрин, в църквата "Св. Николай" бе отслужен молебен за здраве. След това бе открита специална пейка с послание, която е монтирана в градинката на "Пингвините". Идеята за пейката е на д-р Рени Колева и д-р Диана Девлова, съвместно с Националния алианс на хората с редки болести и Община Стара Загора. 

"Много е дълъг пътят за поставяне на диагноза на хората с редки болести. В един момент е нужно човек да седне, да помисли, да сподели с приятели, да си поплаче....ето затова ние си имаме пейка, пейка с посланието, а то е: "Нека да бъдем заедно, нека да имаме надежда, нека да вярваме в доброто и в науката, да говорим един с друг и да си казваме добри новини!", сподели д-р Колева.

"Радвам се, че всяка година събитията по повод Международния ден на редките болести в Стара Загора стават повече, както и партньорите ни. Искаме хората с редки болести да знаят, че не са невидими, не са сами и че всеки един от нас може да е в тази ситуация. Когато сме заедно, можем да намерим най-добрия вариант да решим проблема си, особено когато има с кого да поговорим и място, където да го направим", приветства инициативата д-р Антония Тодорова, началник на отдел "Здравеопазване и социални дейности" в Общинската администрация.  Тя напомни, че в 19 часа сградата на Община Стара Загора ще бъде оцветена в цветовете на редките болести.

Моника Маринова, председател на Сдружението на Тарловите пациенти в България връчи от името на Националния алианс на хората с редки болести на Община Стара Загора грамота "Благородно сърце" във връзка с организирането на проявите за Международния ден на хората с редки болести и подкрепата към тях. 

След официалната част разноцветни балони полетяха към небето. 

Тази година мотото е "Всеки има цвят... Ти сподели своя!". Събитията в града на липите са в продължение на няколко дни и са организирани от Национален алианс на хората с редки болести, Сдружение на Тарловите пациенти в България-Лечение без Граници, Асоциация "Муковисцидоза", “Асоциация Булозна Епидермолиза”, “Радея” – индивидуална частна сестринска практика, Сдружение “Самаряни”, Тракийски университет - Стара Загора, “Асоциация на студентите медици - Стара Загора”, Клуб за Бъдеще - Стара Загора, Спасителен клуб за бъдеще - Стара Загора, Тролейбусни и автобусни превози - Стара Загора, Старозагорска Света Митрополия.

В седмицата 26.02 - 03.03 всеки пациент на “Радея” - амбулатория за сестринска и медицинска помощ, ще ползва 10% отстъпка за поставяне на превръзка.
На 24 февруари в Аулата на Медицински факултет към Тракийски университет бе проведен семинар по редки болести "Диагностика, лечение и рехабилитация на редки болести и психосоциална подкрепа на пациентите с редки заболявания".

В Европа под „редки болести“ се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки болести, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 милиона.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | хората | Стара Загора | подкрепа | болести | февруари | асоциация | редките | редки | пейка | разноцветни балони | полетяха | хората с редки болести

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори