Стара Загора подкрепя хората с редки болести

В 80% от случаите тези болести са генетично обусловени, а в останалите са резултат на инфекции (бактериални или вирусни), алергии, фактори на околната среда и др. Само 5% от известните на медицината близо 7000 редки заболявания подлежат на лечение – за останалите се прилага поддържаща терапия, която значително повишава качеството и продължителността на живота на пациентите.

 28.02.2021 10:21
Стара Загора подкрепя хората с редки болести

За 10-та година, Сдружение "Самаряни" в партньорство с Националния алианс на хора с редки болести, пациентски организации, в лицето на "Тарловите пациенти в България", "Българска анти-таласемична организация", "Асоциация Муковисцизода" и др., пациенти, родители на деца с редки болести, симпатизанти, доброволци, отбелязва Международния ден на редките болести. Тази година това се случва със стартиране на инициативатаСтара Загора подкрепя хората с редки болести

Всеки, който желае да подкрепи хората с редки болести, е "Добре дошъл!" на страничката, а днес от 13:00 до 14:00 часа в офиса на
Сдружение "Самаряни"
желаещите могат да получат брандирана маска, с която да се снимат и споделят в социалните си мрежи чрез #СтараЗагораПодкепяХоратасРедкиБолести, #ИзразявамПодкрепа, #МеждународенДенНаРедкитеБолести, както и да поставят рамка около профилната си снимка. Рамката може да бъде открита под името "Стара Загора подкрепя хората с редки болести!"
В Европа под „редки болести“ се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки болести, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 милиона. За България, чието население е около 7,5 млн., броят на пациентите с редки заболявания се очаква да бъде над 400 000 души. В 80% от случаите тези болести са генетично обусловени, а в останалите са резултат на инфекции (бактериални или вирусни), алергии, фактори на околната среда и др. Само 5% от известните на медицината близо 7000 редки заболявания подлежат на лечение – за останалите се прилага поддържаща терапия, която значително повишава качеството и продължителността на живота на пациентите.
Заради недостатъчните научни познания по темата и липсата на натрупани количествени данни, редките болести често са трудни за диагностициране и съответно за лечение. В продължение на години, дори десетилетия, пациентите живеят без правилна диагноза, като през цялото това време страдат физически от усложнения и психологически от това, че никой не може да им постави диагноза.
Единственото решение са научните изследвания в тази област, които дават надежда както на страдащите от редки болести по света, така и на техните семейства.


 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Стара | Загора | хората | души | болести | пациентите | подкрепя | редките | редки

Слънце в петък
16.04.2021 08:32

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори