Стара Загора ще кандидатства за Регионален иновационен център

Местният парламент подкрепи предложението за даване съгласие Община Стара Загора да участва в учредяване на сдружение с нестопанска цел.

 15.01.2020 11:05
Стара Загора ще кандидатства за Регионален иновационен център

Общинските съветници подкрепиха предложението за даване на съгласие Община Стара Загора да участва в учредяване на сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Точката бе единствена на днешното извънредно заседание на местния парламент. Така ще има възможност да се кандидатства с проектно предложение по Оперативна програма „Иновации и конкуретноспособност 2014-2020“, Приоритетна ос 1 „Технологично развитие и иновации“ процедура на подбор на проекти BG16RFOP002-1.018 „Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове“.

В сдружението освен УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ са изявили желание за участие Тракийският университет, МБАЛ „Ниа Мед“ ООД и Специализираната акушеро-гинекологична болница за активно лечение в Сливен. Проектното предложение, с което ще се кандидатства, е насочено към изграждане и развитие на нова научноизследователска инфраструктура, фокусирана върху диагностиката, оценката и лечението на пациенти със социално значими заболявания, чрез прилагане на иновационни методики, разработени и изследвани в Регионалния център.  

В Общината е получено писмо от изпълнителния директор на УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" проф. Йовчо Йовчев, с което поканва Община Стара Загора да участва в учредяване на това сдружение. Допустими кандидати по настоящата процедура на проекти са само кандидати, които са обединения под формата на сдружения. За тази цел трябва да бъде регистрирано сдружение с нестопанска цел с пет броя членове. Имайки предвид, че Регионалният иновационен център ще бъде на територията на град Стара Загора, както и това, че проектното предложение ще бъде с голям социален отзвук не само за региона, но и в страната, участието на Община Стара Загора в  сдружението - кандидат по програмата е от голямо значение за постигане на заложените цели, пише в предложението.

"Нашият правилник позволява такива извънредни задесания, а причината за днешното е, че има фиксиран срок за кандидатстване – 20 януари.  По същество предложението дава възможност в сдружението, което ще бъде учредено, да вземе участие Община Стара Загора без финансови ангажименти, уточни пред stz24.com председателят на ОбС Мария Динева.

Функциите на Общината ще бъдат само представителни.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Община | Участие | развитие | предложение | кандидатства | предложението | възможност | сдружението

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори