14 години социална услуга "Наблюдавано жилище" в Стара Загора

Още през 2010 г., Сдружение "Самаряни", започва да подкрепя млади хора в "Наблюдавано жилище" (НЖ), за да продължат напред в живота си самостоятелно и уверено.

 05.04.2024 13:47
14 години социална услуга "Наблюдавано жилище" в Стара Загора

14 години, ние от екипът на "Наблюдавано жилище" - Стара Загора, заставаме редом до всеки млад човек, всеки ден с РАЗБИРАНЕ, УВАЖЕНИЕ, ГРИЖА, СЪЧУВСТВИЕ и ДОБРОТА, за да оказваме ПОДКРЕПА и ПОМОЩ, да споделяме НАДЕЖДА и ВЯРА, да вдъхваме ДОВЕРИЕ и СИЛА, чрез ИЗГРАЖДАНЕ на УВЕРЕНОСТ по пътя към мечтания самостоятелен ЖИВОТ, който започва с крачка напред..., за да продължи със стъпка нагоре!

Още през 2010 г., Сдружение "Самаряни", започва да подкрепя млади хора в "Наблюдавано жилище" (НЖ), за да продължат напред в живота си самостоятелно и уверено.

НЖ е място за живот и подкрепа на младежи, навършили 18 години, на които им предстои да започнат да водят независим начин на живот, след напускане на център за настаняване на деца или преходно жилище, както и млади хора, останали без подкрепа и дом, преди да са навършили 25 години.

Младите хора получават необходимата им подкрепа в НЖ - индивидуално договорени социални услуги, след като получат насочване от Дирекция "Социално подпомагане". Те се настаняват в един от два възможни апартамента в жилищни блокове, намиращи се в кварталите „Железник" и „Зора". Всеки от апартаментите разполага с необходимото оборудване и удобства за осигуряване на достоен живот в общността. Предоставяните услуги на младите хора включват следното: предоставяне на резидентна грижа; информиране и консултиране; застъпничество и посредничество, включително и придружаване при необходимост; обучение за развиване на умения, подкрепа за достъп до здравна помощ – извършване на профилактични прегледи, ориентиране в системата от институции, съдействие за подаване на документи за ТЕЛК, и др. 

През последните 14 години, за периода м. април, 2010 г. - м. април, 2024 г., в услугата са били настанени общо 69 лица – 46 младежи и 23 девойки. От тях, 57 са израснали в социални институции, а 12 са били отглеждани в семейна среда. 

От всички ползватели на услугата НЖ, 27 са били със завършено средно образование, 31 – със завършено основно образование, 2 – със завършено начално образование, 2 – без завършена степен на образование, 4 младежи – съответно учащи в XII клас и в XI клас – на ресурсно подпомагане и 2 девойки с удостоверение на завършен XII клас (ЦСОП - Стара Загора).
През изтеклите 14 години, голяма част от младите хора получават съдействие при търсенето и намирането на подходящо работно място. Към момента на съответното им настаняване, само 19 от младежите са били трудово заети, а за споменатия по-горе период, 26 души са започнали трайно работа на трудов договор, а други 12 души са имали ангажименти по трудови правоотношения, макар и да са били непостоянни и спорадични. 
Към настоящият момент, в ДСП - гр. Стара Загора има подадени заявления от 2 лица с искане за настаняване в услугата, в ДСП. 

Своят Рожден ден "Наблюдавано жилище" - гр. Стара Загора, ще отбележи на 05.04.2024 г., от 17.00 часа, в залата на Централното управление на Сдружение "Самаряни".

Източник: Сдружение "Самаряни"


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери години | Стара | Загора | образование | подкрепа | били | хора | Самаряни | жилище | Наблюдавано

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори