Община Стара Загора създаде нова социална услуга за деца на разделени родители

В спокойна среда в специален център и в присъствието на психолози те ще се срещат с родителя и близките, с които не живеят Новата социална услуга – „Контактен център“ към Комплекса за социални услуги, който се намира на ул. „Христо Ботев“ 205 в Стара Загора, ще заработи на 12 юни 2024 г., сряда.

 07.06.2024 20:46
Община Стара Загора създаде нова социална услуга за деца на разделени родители

Община Стара Загора вече осигурява нова социална услуга – място за срещи, създадено специално за деца на разделени родители, съобщи зам.-кметът Павлина Делчева.
Тя  посети днес мястото, за да проследи подготовката за официалното отваряне на врати през следващата седмица и за да се срещне със специалистите.
 
Новата социална услуга – „Контактен център“ към Комплекса за социални услуги, който се намира на ул. „Христо Ботев“ 205 в Стара Загора, ще заработи на 12 юни 2024 г., сряда. Той ще осигурява неутрален терен за срещи, където децата на разделени родители ще се виждат с този от тях, с когото не живеят постоянно. Контакти ще може да имат и с други членове на семейството, с които нямат постоянна връзка.
 
„Услугата дава възможност в неутрална среда да се осъществява контакт на детето с родителя, който не живее с него, като практиката сочи, че тази възможност се търси най-често от родители в спор след раздяла или развод,“ уточни зам.-кметът Павлина Делчева. И добави, че, за съжаление, не са редки случаите, при които след разпад на семейството бившите партньори остават в лоши отношения, а това влияе много зле на неукрепналата детска психика.
 
„В неединични случаи се стига и до развиване на тъй наречения „Синдром на родителското отчуждение“, при който децата започват напълно да отричат единия родител. В Контактния център при осъществяването на среща детето се поставя в спокойна среда, в присъствието на социални работници и психолози, за да не се стресира от влошените родителски отношения“, изтъкна Павлина Делчева. И, цитирайки думите на социален работник, тя заключи, че дори и когато съпрузите престанат да са семейство те не трябва да забравят, че остават родители завинаги.
 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | услуга | център | среда | Родители | Делчева | Павлина | социална | разделени

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори