Гласуват на извънредно заседание Бюджет 2024 г. в Стара Загора

"Най-важната точка може би е тази за Бюджета за настоящата година. Останалите са: Програма за управление на Община Стара Загора за мандат 2023 - 2027 г.;Годишна програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост; Даване на съгласие за изпълнение на дейностите по проект „Основен ремонт на лекоатлетическа писта на тренировъчен стадион "Берое"; Промяна на структурата и числеността на Общинска администрация и Избор на управител на „Диагностично-консултативен център – I Стара Загора“ ЕООД", информира Ивета Лазарова.

 12.02.2024 13:24
Гласуват на извънредно заседание Бюджет 2024 г. в Стара Загора

Приемането на Бюджет 2024 г. ще бъде една от точките в дневния ред на извънредното заседание на Общинския съвет в Стара Загора. Това съобщи на пресконференция председателят на местния парламент Ивета Лазарова. Общо шест предложения ще бъдат разгледани на сесията утре.

"Най-важната точка може би е тази за Бюджета за настоящата година. Останалите са: Програма за управление на Община Стара Загора за мандат 2023 - 2027 г.;Годишна програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост; Даване на съгласие за изпълнение на дейностите по проект „Основен ремонт на лекоатлетическа писта на тренировъчен стадион "Берое"; Промяна на структурата и числеността на Общинска администрация и Избор на управител на „Диагностично-консултативен център – I Стара Загора“ ЕООД", информира Ивета Лазарова.

Председателят на постоянната комисия по бюджет и финанси в ОбС Емил Христов определи Бюджет 2024 г. като балансиран и най-висок от всички Бюджети до сега. 

Държавно делегираните дейности са 67%, а собствените приходи намаляват, което е изключително тревожно, подчерта Христов.

"Имаме един неприлично голям преходен остатък от миналата година, много голяма част от тези средства са на училища и детски градини. Той е в размер на над 35 млн. лева. Планирали сме за 2024 година 29 млн. лева да са местни данъци, постъпленията от такси да са около 19 млн. лв. Приходите от общинска собственост от около 3,5 млн. лева", обобщи Христов. 

Той съобщи още, че заедно с кмета Живко Тодоров са провели срещи с всички групи на политически партии в Общинския съвет. 

"Това беше нещо ново и работещо, ще си позволя да препоръчам подобна практика и занапред. Имаше много предложения за това какво да се направи, но нямаше такива, които непосредствено да засягат Бюджета в приходната му част", подчерта председателят на комисията, като постави отново въпроса за финансовата децентрализация.

"2% от доходите на българските граждани, както се предлага от Сдружението на общините в Република България, т. е. това, което гражданите плащат към държавата, да остава на разположение на Общините. За Стара Загора към 2022 година това би означавало почти 20 млн. лева допълнителен приход. Мисля, че това е основният път, да се върви към финансова децентрализация", допълни Христов.

"По време на срещите на кмета Живко Тодоров и разглеждане на Бюджет 2024 г. в комисиите към ОбС имаше добронамереност, желание за диалог и да се работи за интереса на Стара Загора. Има много добри предложения, които не влияят точно на този Бюджет, но ще влияят на следващите, когато ще се вземе съвместно решение. Една част от предложенията са вече вътре в Бюджета. Всеки има право да има собствено мнение, така е в политиката", каза още Христов.

Междувременно, в прессъобщение до медиите групата общински съветници на Възраждане обяви, че няма да подкрепи предложения Бюджет на общината за 2024 година. Причините са продължаващото нежелание за оптимизация на разходите, запазената тенденция малките населени места да са силно ощетени и недостатъчните действия в посока задържане на младите хора в града, обясни общинският съветник Десислава Калоянова.

„Местната администрация постоянно се оправдава с недостатъчни приходи и мисли в посока вдигане на данъци и такси. Ние, от Възраждане, винаги сме били на мнение, че първо трябва да се направи необходимото за намаляване на разходите и след това да се мисли за финансово отежняване на гражданите. Разбира се, оптимизацията на разходите не може да бъде за сметка на социалната функция на общината, а трябва да е вследствие на адекватна управленска политика като: Стриктен контрол и санкции при извършване на строително-ремонтни дейности - това ще спести средства от ремонт на ремонта и от възстановяване на инфраструктура и зелени площи около обектите. Ефективният контрол и налагане на санкции за замърсяване, вандализъм и унищожаване на тревни  площи  ще спести средства от почиствне, подмяна на паркова мебел, ремонт и озеленяване. Необходимо е и своевременно изпразване на съдовете за разделно събиране на боклук, което ще доведе до намаляване на количеството депониран отпадък, а оттам и до намаляване на разходите за депониране“, коментира Калоянова.

Тя допълни, че около 3,2 млн. лева са заложените разходи за малките населени места за сметопочистване и сметоизвозване, и тази цифра е без разходите за персонала, който е зает с почистването.

Малките населени места имат нужда от инфраструктура, саниране на обществени сгради, зелени площи, средства за читалища и клубове. Това са неща, пренегребвани с години. Не подкрепяме такъв модел на управление и няма как да подкрепим така предложения бюджет, категорична е Десислава Калоянова.

Магдалена Овчарова – общински съветник  от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България" пък информира днес медиите за нейно предложение в бюджета за 2024-а година да бъдат предвидени 250 000 лева за проект за социализиране и експониране на направеното в Стара Загора архиологично откритие на златни накити и стъклени съдове от 16-и век. "Предлагам да се извърши проектиране на лека конструкция и подходящо художествено осветление, която да предпазва архиологията и да дава възможност включително и за дигитално експониране на ахиорогическите ценности", посочва общинският съветник. 

 

 


 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери гласуват | Стара Загора | бюджет | 2024 | извънредно заседание | Общинският съвет | Ивета Лазарова | общо шест предложения

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори