Да не ти се налага "спешна" помощ в Стара Загора...

Разказът е на Калоян Петров, на когото се налага да заведе едногодишното си дете в Спешното

 19.08.2019 16:24
Да не ти се налага "спешна" помощ в Стара Загора...

Събота вечер. Около 01:30 ч. синът ми, който е на годинка и половина получи пристъп на затруднено дишане и се наложи веднага да го заведа в Спешното на УМБАЛ “Проф д-р Ст. Киркович”.

Там естествено няма работеща регистратура, но по-лошото е, че няма никой, който да те приеме или да ти обърне внимание. В продължение на 10 минути стояхме в коридора, докато не видяхме лежерно придвижващ се лекар/сестра, и аз не знам какъв, към когото се обърнах с молба да ни прегледат. Това се случи след още минути, в които детето вдигаше температура, тресеше се и трудно поемаше въздух.

Когато все пак влязохме за преглед, на съседното легло един човек береше душа, а лекар се караше на близките му за състоянието, в което бил изпаднал. Нас започна да ни преглежда лекар/сестра или и аз не знам какъв, никой в това учреждение не носи бадж или табелка, за да знаеш все пак кой е той и на каква длъжност е, нито пък някой ти се представя. Вероятно сме длъжни да ги познаваме. Та този, така наречен лекар, настояваше да накараме детето си на година и половина да „млъкне“, явно никога не е имал контакт с бебе в живота си. Не знам, какво чу на слушалките, но изчака извиканата по-рано дежурна лекарка. През цялото това време се стараех да отблъсна комарите, с които беше пълно в залата, където би следвало да получиш първа помощ, а не да се заразиш с треска. Представете си, за каква хигиена говорим в болнично заведение. Докато извиканата лекарка преглеждаше Алекс, ни пита за кортикостероидите, с които е лекуван, без това да сме го казвали и да е така, като самата тя заключи „еми счупен телефон“… Некадърност и половина! След като го прослуша и погледна гърлото му (в почти сумрачното спешно, какво видя в гърлото само тя си знае) и без да премери температура или каквото и да е друго, заключи диагноза, която и сега не мога да повторя, защото всеки от пътите, в които я помолих да я повтори, тя го направи по начин, по който няма как чуеш. Разбрах, че става дума за някакъв вид ларингит. Каза, че трябва да го приемат за болнично лечение и поиска документи. В мен имах само телефон и портфейл, а съпругата ми не беше взела нищо със себе си. Започна една кавга, къде сме тръгнали без документи. Вече изнервен до краен предел си помислих, ами ако те гръмнат в крака, дали ще мислиш за здравната си книжка или как да се превържеш.

Тръгнах обратно към вкъщи, за да събера документи и дрехи за настаняването, в което време, съпругата ми отново е обвинявана, че е тръгнала без документи. Писна ни от отношението и очевидната липса на професионализъм у медицинските работници, както и от липсата на всякаква хигиена. Взех си семейството си от  там и отидохме в Болница „Тракия”. Още по пътя бяхме уверени от дежурен лекар, че ще ни прегледат, както и стана минути по-късно. В спешния им кабинет ни посрещнаха с усмивки, както сестрите, така и лекарката, която бе дежурна. Още от вратата ни накараха да се успокоим, като по време на прегледа обясняваха всичко, което се случва с детето. За докторите в Болница Тракия Парк, детето беше „малкият им приятел“, за тези в УМБАЛ “Проф д-р Ст. Киркович” – той трябваше да „млъкне“.

След минути малкият се успокои напълно. Веднага му направиха инхалация с лекарство, което в УМБАЛ “Проф д-р Ст. Киркович” щеше да получи само при болнично лечение. Увериха ни, че детето може да пренощува у дома, написаха ни подробна рецепта и обясниха подробно състоянието му, с което ни успокоиха напълно. Получихме телефонен номер и име на лекарката, която ще ни очаква на следващия ден, за да проследи състоянието на детето и да прецени, дали се налага болнично лечение. Така и стана - чакаха ни, прегледаха ни, напълно нов екип, който знаеше за състоянието на детето.

След тази вечер си направих няколко извода:

1. Държавната болница е под всякаква критика, като хигиена, като база, като отношение на специалистите, което ме кара да се съмнявам сериозно и в техния професионализъм.

Не само циганите ще ги бият, а и ние ще започнем!

2. в частната болница се погрижиха във всяко едно отношение за нас, като спешен случай не бяхме таксувани. На една от стените видях да виси табела с надпис, който ще възпроизведа по спомен, но гласеше, че там ще получим не само болнично лечение на високо ниво, но и психологическа подкрепа, и отношение от служителите.

3. Всичко държавно е прогнило! Виждам потенциал само в частни болници и наличие на конкурентност, която да гарантира услугата.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | Спешно отделение | болно дете

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Росица Димова 20.08.2019 07:25

Същите нещадърници са в Тракия, че и по големи! Посрещат те с въпроса- знаете ли че всичко се плаща! Знаем ама нямаме избор!


#2 Таня 20.08.2019 13:00

За жалост всичко, което прочетох е така. И се препознах, седяща зимно време в студения коридор, дете на годинка и половина с пукната глава без да има кой да ни обърне никакво внимание. Когато все пак се случи, ние бяхме криви и виновни за какво сме там. Тъжно е


#3 Радвам се РадКо 20.08.2019 21:14

Радвам се, че няма да идваш тук. Напусни държавата, отиди в Лондон и после прочети статията с жената, която е с тумор на мозъка, на която са й дали час за специалист за след 3 месеца.... и добрувай. НАПИШИ ОЩЕ НЯКОЛКО СТАТИИ ЗА СЪДИИ ПРОКУРОРИ ЛЪЖЛИВИ И КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ КОРУМПИРАНИ ПОЛИЦАИ ОСТАВЯЩИ СЕЛАТА НА ЦИГАНИТЕ И ОЩЕ МИЛИОН И ЕДНО ЖЕЛАНИЯ... ДОБРУВАЙ ДОБРИНКО И ПОМНИ ... ЛОНДОН ТЕ ЧАКА ЗА ТВОЕ ЗДРАВЕ!


#4 МАРИАНА СТОЙНОВА 20.08.2019 21:49

НАИСТИНА Е ТАКА,ВСИЧКО Е ВЯРНО,ПЕРСОНАЛА В ДЪРЖАВНАТА БОЛНИЦА,,ПРОФ.Д.Р СТОЯН КИРКОВИЧ Е ПОД ВСЯКА КРИТИКА,НИКОЙ НЕ ТИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ.АЗ ЛЕЖАХ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ И СА ТОЛКОВА ПРОСТИ И НАХАЛНИ И САМО ПОВТАРЯТ ИМАШ ЛИ ОСИГОРОВКА ПЛАТЕНА И ЧЕ ТЕ ДОКТОРИТЕ И СЕСТРИТЕ ВЗИМАТ МАЛКИ ЗАПЛАТИ.


#5 Тонка 16.11.2019 13:12

Абсолютно подкрепям!!Идентична ситуация и с нас. Там децата не са важни, кафетата са на почит и цигарата. Бог да пази децата!!!


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори