На Старозагорските бани замириса на 77 билки и половина, красив празник събра весели гости

Рано-рано 77 билки и половина набраха самодейците от читалищата в района на Баните и от НЧ "Христо Ботев - 1952", което е домакин. Така бе поставено началото на 16-тото издание на Празника на слънцето, билките и водата.

 23.06.2024 16:14
На Старозагорските бани замириса на 77 билки и половина, красив празник събра весели гости

Красив празник по повод Еньовден събра на Старозагорските бани любители на българския фолклор, на традициите и на билките.

Рано-рано 77 билки и половина набраха самодейците от читалищата в района на Баните и от НЧ "Христо Ботев - 1952", което е домакин. Така бе поставено началото на 16-тото издание на Празника на слънцето, билките и водата.

В седем сутринта да бере свежи билки е отишла и Донка Динева, председател на читалище "Гранит 1928" в Ново село, заедно с местни жители. Тя подаряваше с усмивка от пъстра кошница с ароматни билки букетчета от лечебните растения. "Участваме за поредна година в този празник, който е много хубав, събират се хора от селата край Баните и от Стара Загора, а кошницата беше още по-пълна с билки - традиционните и 77 и половина, но ги раздадохме", сподели дамата пред stz24.com.

Подобно на самодейците от читалището в Ново село и останалите домакини посрещаха с билки, ароматен чай и традиционни гозби, подредени в кулинарна изложба. Атракция и тази година бе огромния красив Еньовденски венец.

Празникът бе открит от кмета Станчо Станев, който приветства всички и най-вече децата. "Радостен съм, че се събираме за 16-и пореден път тук, за да отбележим този Еньовденски събор, както и че тази година има много деца. Благодарим на детската градина на Старозагорските бани, които ще ни поздравят, както и на децата от НЧ "Настроение".

Кметът покани гостите на празника да опитат от специално приготвения билков чай, а малките посетители - да се отбият при майстор Божидар Димитров, за да им покаже и разкаже за занаята чеканка в своята арт работилница.

Приветствие отправи и Николай Диков, секретар на Община Стара Загора, на когото кметът на Баните поръча да се грижи добре за малките населени места.

"Честит празник на слънцето, билките и водата, а аз бих добавил и на позитивните хора, защото освен лечебните свойства на билките, можем да извлечем нещо, което е също толкова полезно: да контактуваме с добронамерени, умни, смислени хора, които са готови да подадат ръка в трудни моменти и да предадат нашето богато културно-историческо наследство на следващите поколения", каза Диков. Той пожела да има още много подобни събития с настроение и в прекрасна атмосфера, а най-малките да имат възможност да бъдат повече сред природата със своите семейства и приятели.

Оказа се, че победители в кулинарната изложба са всички участници, тъй като изложеното е направено с много старание, любов и майсторлък и журито не може да отличи кой е по-по-най.

В празника се включиха и сръчните зонтианки.

Какво е празник по български без народни ритми и народни танци ръка за ръка Точно по този начин и с вълшебния аромат на 77 билки и половина продължи Еньовденският събор.

Главните "магьосници", на които трябва да се благодари са кметството на село Старозагорски бани и НЧ „Христо Ботев- 1952“. Празникът се реализира с подкрепата на Община Стара Загора и НФК по „Програма любителско изкуство“ проект „Арт работилница Чеканка“.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Христо | Ботев | билки | половина | събра | кметството | самодейците | 1952 | на Старозагорските бани замириса | 77 билки и половина | красив празник | весели гости | любители на българския фолклор

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори