В област Стара Загора повече нарушения, свързани с неизплащане на обезщетения и последни заплати

За тези нарушения трудовите инспектори са приложили 177 принудителни административни мерки."В такива случаи се стараем да не санкционираме веднага работодателя, първо даваме предписания, които трябва да се изпълнят в кратки срокове", уточни Йорданов.

 27.01.2021 13:29
В област Стара Загора повече нарушения, свързани с неизплащане на обезщетения и последни заплати

Има известен ръст на нарушенията, свързани с неизплащане на дължими обезщетения, на последни заплати след прекратяване на трудовите правоотношения през миналата година, отчете на пресконференция Йордан Йорданов, началник отдел "Административно, информационно и правно осигуряване" в Дирекция  "Инспекцията по труда" в Стара Загора. За тези нарушения трудовите инспектори са приложили 177 принудителни административни мерки.

"В такива случаи се стараем да не санкционираме веднага работодателя, първо даваме предписания, които трябва да се изпълнят в кратки срокове", уточни Йорданов.

Общо 2135 проверки са извършени през 2020 година. Констатираните нарушения са 5 524: 3078 са по здравословни и безопасни условия на труд, 2420 са по трудовите правоотношения, по законодателството за насърчаване на заетостта - 23, а по законодателството за трудовата миграция и мобилност - 3 броя. В сила са влезли санкции на обща стойност 467 550 лв.

Като цяло противоепидемичните мерки в предприятията в област Стара Загора се спазват, а кризата не е предизвикала сериозни сътресения сред фирмите в региона, при които да се стигне до масови съкращения на работници и служители, сочи анализът на Инспекцията по труда. 

Отчита се спад при регистрираните еднодневни договори.

"Основната причината е, че във връзка с извънредното положение, се даде възможност на работодателите до края на октомври да сключват многодневни трудови договори, но при условията на еднодневните. Голяма част от работодателите в областта се възползваха", посочи Йорданов.

Въпреки тенденцията, област Стара Загора продължава да е водеща при броя на регистрираните еднодневни трудови договори.

От Инспекцията по труда напомнят, че всеки може да потърси съвет и да зададе въпросите си по телефона или по електронен път.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | проверки | Инспекция по труда | Йордан Йорданов

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори