Денков: Предстои да бъдат инвестирани 2 млрд. лв. в три региона у нас

През следващите седмици те ще бъдат обсъдени и по места, и със социалните партньори. Ще бъдат чути всички предложения и, където е необходимо, документите ще бъдат допълнени.

 09.08.2023 12:00
Денков: Предстои да бъдат инвестирани 2 млрд. лв. в три региона у нас

Трябва да използваме по най-добрия начин европейските инвестиции и да ги съчетаем с частни, за да могат районите, засегнати от енергийния преход – Стара Загора, Перник и Кюстендил, не просто да продължат своето съществуване, а да се превърнат в икономическото сърце на България. С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков обяви в началото на днешното правителствено заседание, че Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони вече са публикувани за обществено обсъждане.

През следващите седмици те ще бъдат обсъдени и по места, и със социалните партньори. Ще бъдат чути всички предложения и, където е необходимо, документите ще бъдат допълнени. До края на септември плановете трябва да бъдат изпратени в Европейската комисия за обсъждане. „До края на годината се очаква да бъдат приети след преговори, така че да можем да започнем дейностите и инвестициите“, каза акад. Денков.

Мерките, предвидени в териториалните планове, са свързани не само със запазване на работни места, но и с развитие на регионите по най съвременен технологичен и икономически начин. През следващите години министерствата на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството трябва да работят в много тясно сътрудничество с министерствата на икономиката и индустрията и на иновациите и растежа, за да привличат инвеститори. Други две министерства - на образованието и науката и на труда и социалната политика, също трябва да се включат активно, за да подпомогнат хората в тяхната квалификация и преквалификация. Където е необходимо, ще се адаптират учебните програми на професионалните гимназии и висшите училища.

Премиерът изтъкна възможностите, които ще даде реализацията на териториалните планове - да се привличат инвеститори от съвсем ново поколение, да се развият съвременни технологии, свързани с производството, разпределението и използването на зелен водород, както и с производството на енергия от нови енергийни източници.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери съвет | края | бъдат | Министерството | развитие | Така | предстои | регионите | планове | Денков

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори