177 библиотеки работят в Старозагорска област, сред служителите има зооинженери и икономисти

Данните за дейността на библиотеките бяха представени на работна среща в РБ "Захарий Княжески". Според анализа 2023 година е по-успешна от предходната по отношение на библиотечната дейност в региона.

 02.04.2024 12:15
177 библиотеки работят в Старозагорска област, сред служителите има зооинженери и икономисти

177 библиотеки работят на територията на област Стара Загора, сочи анализ за изминалата година. В община Стара Загора функционират 56, 20 са в община Казанлък, а 15 в община Раднево.

Данните за дейността на обществените библиотеки бяха представени на работна среща в РБ "Захарий Княжески". Според анализа 2023 година е по-успешна от предходната по отношение на библиотечната дейност в региона. 

Има ръст при набавяне на библиотечните документи, при регистрираните потребители и при потребителите до 14-годишна възраст. Нарастнал е размерът на библиотечните фондове за област Стара Загора. По-малко са даренията, но основната причина е в това, че се извършва по-старателен подбор и преценка какво да влезе в библиотечния фонд. В библиотеките на 8 от 11-те общини в региона се отчита по-голяма динамика на посещаемостта. 

През 2023 година има увеличение на извънщатните бройки и на доброволците, които се трудят в сградите с книги. Любопитно е, че сред служителите има хора с различни професии, както и че персоналът се подмладява. В библиотеките в региона, например, работят 9 педагози, четирима зооинженери, двама хореографи, шестима икономисти и трима инженери.

Средно на един библиотекар се падат 2897 жители за обслужване. По време на работната среща бяха отчетени и други тенденции и предоставени още данни от дейността на библиотеките в Старозагорска област. 

Проучването за дейността на обществените библиотеки в региона бе представено от Емил Гиргинов.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери работят | област Стара Загора | библиотеките | 177 | икономисти | сред служителите има | зооинженери

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори